top of page
Recente berichten

Workshop mouleren

Vandaag waren we weer bij verzorgingshuis Champetter. Deze keer hebben we een workshop mouleren gegeven!

Eerder gaven de ouderen aan dat ze het leuk zouden vinden om iets nieuws van ons te leren. Zo gezegd, zo gedaan! De groep was al op de hoogte van het onderwerp van vandaag: mouleren. Wat is mouleren eigenlijk? Die vraag ging rond in de groep, maar merendeel had geen idee. Greet en Joke hadden daarentegen wel al een idee wat dit inhoudt. Er stonden poppen in de kamer klaar en de stof, spelden en afbeeldingen lagen al op tafel...

Moulage is modelleren met stof. We hebben een uitleg gegeven doormiddel van een demonstratie aan de hand van een afbeelding met een roos. De vorm van de roos werd gevormd/gemouleerd in de stof en de groep reageerde enthousiast. “Een tien en een griffel! Wat mij betreft ben je geslaagd!” zei Greet.

We maakten koppeltjes zodat ze met twee personen aan een paspop konden werken. Iedereen koos een afbeelding uit als inspiratie voor de moulage.

Mevrouw van Rijsdijk en Greet waren een koppel. Ze maakten een moulage geïnspireerd op wat hun moeders vroeger droegen tijdens bruiloften. De tweede moulage was een jurk met een geïmproviseerde knoop van een theezakje. Knopen hadden we niet, maar met een beetje fantasie werd dit zonder probleem opgelost.

Piet en Fien hadden een afbeelding van een varen. Ze mouleerden lijnen in de stof vanuit de nek op de rug van de paspop, zoals een varen groeit. De paspop was aan de voorkant niet bedekt met stof. Greet reageerde erop: “Jullie laten haar gewoon bloot.” Er werd hard gelachen.

Fien wilde nog een andere moulage maken: “En nu willen we dit heel graag maken!” Ze wees een architectonische afbeelding met ribben aan. Ze ging samen met Piet weer ijverig aan de slag. Piet, als enige man in de groep: “De busten zitten maar in de weg, haha!” Hij maakte puntjes op de buste, alsof het tepels waren. Deze werden door Fien benadrukt door suikerzakjes. Ze hadden veel plezier met het feit dat de paspop vrouwelijk was!

Sophie en Adje hadden een grot als afbeelding. De grot bestond uit lagen, die terugkwamen in de moulage als plooien. De moulage had een blote rug.

Joke en Fien gingen vrij aan de slag, zonder afbeelding. Dit ging erg voortvarend! “Joke heeft er kijk op hoor!” zei Fien. Ze maakten een een top en Joke zei: “Het is iets voor jongeren, denk ik.”

Fien vond het er rommelig uitzien van dichtbij, daarom ging ze het even van veraf bekijken. “Wat hebben jullie een mooi vak zeg!” Ze was erg enthousiast.

We gingen vervolgens aan de slag met een andere opdracht. Op A4’tjes hadden we mannen- en vrouwenmodellen. Ze mochten de afbeeldingen, die voorheen als inspiratie dienden, gebruiken om vormen van te maken. Er werd geknipt, getekend, gevouwen en gecombineerd. Langzaamaan werden de modellen aangekleed, door opgeplakte vormen.

Mevrouw van Rijsdijk liet trots haar kunstwerk aan Joke zien. Joke: “Ja gaaf hoor!”

Sommige ouderen vonden het lastig om buiten de vorm van het model te treden, maar met een beetje hulp van ons ging dat erg goed! Er kwamen interessante ontwerpen uit!

We gaan sommige ontwerpen wellicht (als inspiratie) gebruiken om zelf producten van te maken.

Er zijn nog geen tags.
Zoeken op tags
LEES OOK
bottom of page